TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Na dan slovenske hrane, v petek, 16.11.2018 smo tudi na naši šoli obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk. Letos je bila posebna pozornost namenjena varovanju zdravih tal, ki so osnova za pridelavo varne in kakovostne hrane.
Tradicionalni  slovenski zajtrk je bil sestavljen iz: mleka, masla, kruha, medu in jabolka.plakat
Dobavitelji živil za  Tradicionalni slovenski zajtrk so bili:
•    mleko - kmetija Kuzma Skakovci – DONACIJA
•    med   -  čebelar Ljubo Bertalanič Skakovci - DONACIJA
•    kruh   -  Ferencovi Turistična kmetija Krašči
•    jabolka – Šipoš Štefan Krašči
•    maslo   -  Pomurske mlekarne
Vsem dobaviteljem živil  se iskreno zahvaljujemo.

Učenci razredne stopnje so izvedli naravoslovni dan in se z avtobusom odpravili na eko-socialno kmetijo Korenika v Šalovcih, kjer so si ogledali kmetijo, opravili zajtrk ter izvedli delavnice:
1. Predstavitev eko-socialne kmetije in njenih dejavnosti (ustna prezentacija, pogovor   
    in ogled kratkih predstavitvenih filmov)
2.Ogledali so si zeliščni vrt in se pogovarjali o skrbi zanj
3.Ogledali so si živali na kmetiji

Tudi učenci predmetne stopnje so izvedli naravoslovni dan. V šoli so najprej opravili zajtrk. Zajtrka sta se udeležila tudi čebelar Miroslav Bertalanič in župan Drago Vogrinčič.
Učenci  naravoslovnega krožka so predstavili vse sestavine tradicionalnega zajtrka ter pomen zdrave prehrane. Predstavili so tudi certifikate za dokazovanje porekla živil
(ekološka pridelava, certifikat izbrana kakovost, certifikat o integrirani pridelavi).
 
csm Izbrana kakovostSpregovorili so tudi o pomenu zdravih tal, na podlagi katerih lahko pridelamo varno in kakovostno hrano.
Po kratkem programu so se z avtobusom odpravili na kmetijo Kuzma v Skakovce, kjer so si ogledali kmetijo (živali, kmetijsko mehanizacijo,…).  Odpravili so se naprej do sadjarstva Šipoš v Krašče, kjer so si ogledali sušilnico sadja, se seznanili z opravili v sadovnjaku, spoznali mehanizacijo oz. pripomočke za delo  v sadovnjaku.
Nazadnje  jih je pot vodila tudi do Turistične kmetije Ferencovi v Kraščih, kjer so se seznanili s peko kruha, si ogledali muzej s  starimi orodji.
Na zaključni predstavitvi v šoli so predstavili zanimivosti tekom dopoldneva ter ob spremljavi harmonike učitelja Damjana Kuzme vsi skupaj zapeli vsem dobro poznano pesem ansambla Lojzeta Slaka – Čebelar.

Galerija


 

Obiskovalci

Na strani je 1098 gostov in ni članov .