TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK
Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je tudi letos eden izmed osrednjih dogodkov dneva slovenske hrane, ki smo ga obeležili v petek, 21. novembra 2025.
Letošnji projekt je potekal pod sloganom »Moja izbira je slovenska hrana!«.
Namen projekta je:
- poudariti pomen in prednosti lokalno pridelanih živil slovenskega izvora,
- pomen zajtrkovanja in uživanja lokalno pridelane, zdrave in uravnotežene hrane,
- spodbuditi večje naročanje, nakupovanje in uživanje lokalno pridelane hrane,
- promovirati slovenske tradicionalne jedi,
- pomen kmetijske dejavnosti in čebelarstva.
Dobavitelji živil za letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk so:
- med - Čebelar Ernest Štesl, Gerlinci,
- kruh - Turistična kmetija Ferencovi, Krašči,
- jabolka – Sadjarstvo Šipoš Štefan, Krašči,
- maslo - Pomurske mlekarne,
- mleko - Pomurske mlekarne.
Vsem dobaviteljem živil se iskreno zahvaljujemo.
Na šoli smo dan posvetili tradicionalnemu slovenskemu zajtrku in poudarili njegov pomen v vsakdanjem življenju.
Učenci predmetne stopnje so v sklopu razrednih ur namenili ozaveščanju o prednostih lokalno pridelane hrane, razmišljali o prehranjevalnih navadah učencev, o pomenu zdravega načina življenja, vključno z gibanjem ter opravili zajtrk. Učence je nagovoril tudi gospod župan Danilo Kacijan.
V priloženem videoposnetku si lahko ogledate aktivnosti, ki so jih tekom dneva izvajali učenci od 1. do 5. razreda.
Učence razredne stopnje in otroke v vrtcu je obiskal tudi čebelar Ernest Štesl, jim predstavil čebelarske pripomočke in opremo ter povedal veliko zanimivosti o čebelarstvu in čebelah. Učenci in zaposleni smo se posladkali z domačimi medenjaki, katere so pripravile pridne roke čebelarjeve družine.










