TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRKTeden slovenske hrane 2025 - plakat

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je tudi letos eden izmed osrednjih dogodkov dneva slovenske hrane, ki smo ga obeležili v petek, 21. novembra 2025.
Letošnji projekt je potekal pod sloganom »Moja izbira je slovenska hrana!«.

Namen projekta je:

  • poudariti pomen in prednosti lokalno pridelanih živil slovenskega izvora,
  • pomen zajtrkovanja in uživanja lokalno pridelane, zdrave in uravnotežene hrane,
  • spodbuditi večje naročanje, nakupovanje in uživanje lokalno pridelane hrane,
  • promovirati slovenske tradicionalne jedi,
  • pomen kmetijske dejavnosti in čebelarstva.

Dobavitelji živil za letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk so:Šolska kuhinja z okencem za izdajo hrane; na kovinski pultu so krožniki z obroki, med njimi vidna steklenica medu in zavitek masla. V ozadju je kuharica pri delu v kuhinji, v ospredju pa dve učenki s pladnjema pri prevzemu hrane.

  • med - Čebelar Ernest Štesl, Gerlinci,
  • kruh - Turistična kmetija Ferencovi, Krašči,
  • jabolka – Sadjarstvo Šipoš Štefan, Krašči,
  • maslo - Pomurske mlekarne,
  • mleko - Pomurske mlekarne.

Vsem dobaviteljem živil se iskreno zahvaljujemo.

Na šoli smo dan posvetili tradicionalnemu slovenskemu zajtrku in poudarili njegov pomen v vsakdanjem življenju.
Učenci predmetne stopnje so v sklopu razrednih ur namenili ozaveščanju o prednostih lokalno pridelane hrane, razmišljali o prehranjevalnih navadah učencev, o pomenu zdravega načina življenja, vključno z gibanjem ter opravili zajtrk. Učence je nagovoril tudi gospod župan Danilo Kacijan.

V priloženem videoposnetku si lahko ogledate aktivnosti, ki so jih tekom dneva izvajali učenci od 1. do 5. razreda.

Učence razredne stopnje in otroke v vrtcu je obiskal tudi čebelar Ernest Štesl, jim predstavil čebelarske pripomočke in opremo ter povedal veliko zanimivosti o čebelarstvu in čebelah. Učenci in zaposleni smo se posladkali z domačimi medenjaki, katere so pripravile pridne roke čebelarjeve družine.

Več na spletni strani projekta >>>