ŠOLSKA PREHRANA

Bistvo dobre, zdrave, raznovrstne prehrane, predvsem pa uravnotežene prehrane je v tem, da je osnova za dobro počutje in zdravje, za notranjo in duševno uravnovešenost, zbranost ter vitalnost. Na šoli se še posebej trudimo, da pripravljamo raznovrstno hrano, ki omogoča zdrav razvoj posameznika.
Da bi bila hrana čim bolj pestra in zdrava, jedilnike sestavlja posebna komisija, ki ima 5 članov: predstavnik kuhinje in vodja prehrane Bili Štertak, pomočnica ravnateljice v vrtcu Brigita Kolmanko, učiteljici gospodinjstva Verica Gomboc in Ivana Šadl, ekokoordinatorica Metka Primec  in  predstavnica vrtca.

Za učence pripravljamo v naši kuhinji dopoldansko malico, kosilo in popoldansko malico. Učenci se prehranjujejo v šolski jedilnici.
Na podlagi Zakona o šolski prehrani (Ul. RS št. 43/2010, 40/2012 – ZUJF in 3/2013) je prijavo za šolsko prehrano potrebno oddati v mesecu juniju za naslednje šolsko leto.

SUBVENCIONIRANA ŠOLSKA PREHRANA
Pravico do subvencionirane prehrane ureja Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ZUPJS - Ul. RS št. 62/2010 in spremembe) in Zakona o šolski prehrani (Ul. RS 3/2013 in spremembe).
Učenci lahko pridobijo subvencijo za šolsko prehrano po enakih merilih kot do sedaj. Upošteva se povprečni mesečni dohodek na osebo. Kriterij za pridobitev subvencionirane malice je do 53 % neto povprečne plače v RS.

Do subvencije v višini cene kosila bodo od 1. 2. 2017 upravičeni učenci, ki se redno šolajo, so prijavljeni na kosilo in pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo, ugotovljen v odločbi o otroškem dodatku, ne presega 36% neto povprečne plače v Republiki Sloveniji.
Podatke o subvenciji za učence, ki so prijavljeni na kosilo, bo šola pridobila iz CEUVIZ (centralna evidenca učencev) po ustaljenem postopku.

 

Upravičenost do subvencije se ugotavlja na podlagi veljavne odločbe o otroškem dodatku. V primeru, da te odločbe nimate oziroma da ta ne bo veljavna na dan 1. 9. 2016, je potrebno za pridobitev subvencionirane prehrane na pristojnem centru za socialno delo vložiti posebno vlogo.
Vsi starši oddajo v mesecu juniju prijavo na šolsko prehrano.

 

CENE ŠOLSKE PREHRANE:

OBROK

RAZRED

CENA

Malica

1. – 9. razreda

0,80 €

Popoldanska malica

1. – 9. razreda

0,80 €

Kosilo

1. – 4. razreda

2,25 €

Kosilo

5. – 9. razreda

2,55 €

Prehrano lahko odjavite po telefonu 02/540 91 40 – tajništvo, v primeru odsotnosti poslovne sekretarke pa na telefon 02/540 91 42 – svetovalna služba do 8. ure zjutraj za naslednji delovni dan. V primeru bolezni šteje odjava tudi za tekoči dan, v kolikor je oddana do 8:00 ure.

 


OZNAČEVANJE SNOVI, KI POVZROČAJO ALERGIJE ALI PREOBČUTLJIVOSTI, V OBRATIH JAVNE PREHRANE

S 13. decembrom 2014 se prične uporabljati Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij potrošnikom, spremembah uredb (ES) št. 1924/2006 in (ES) št. 1925/2006 Evropskega parlamenta in Sveta ter razveljavitvi Direktive Komisije 87/250/EGS, Direktive Sveta 90/496/EGS, Direktive Komisije 1999/10/ES, Direktive 2000/13/ES Evropskega parlamenta in Sveta, direktiv Komisije 2002/67/ES in 2008/5/ES in Uredbe Komisije (ES) št. 608/2004 (v nadaljevanju Uredba 1169/2004).
Navedena uredba v 44. členu določa, da so podatki o alergenih, kadar so ti prisotni v končnem proizvodu, obvezni tudi za nepredpakirana živila ponujena za prodajo končnemu potrošniku. Seznam sestavin ali proizvodov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti (t.i. alergeni) so navedeni v Prilogi II Uredbe 1169/2004.

SNOVI ALI PROIZVODI, KI POVZROČAJO ALERGIJE ALI PREOBČUTLJIVOSTI:
1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih, razen:
(a) glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo ( 1 );
(b) maltodekstrinov na osnovi pšenice ( 1 );
(c) glukoznih sirupov na osnovi ječmena;
(d) žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
2. raki in proizvodi iz njih;
3. jajca in proizvodi iz njih;
4. ribe in proizvodi iz njih, razen:
(a) ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide;
(b) ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina;
5. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;
6. zrnje soje in proizvodi iz njega, razen:
(a) popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob ( 1 );
(b) naravnih zmesi tokoferola (E306), naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfa-tokoferol acetata, naravnega D-alfa-tokoferol sukcinata iz soje;
(c) rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja;
(d) rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja;
7. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo), razen:
(a) sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
(b) laktitola;
8. oreški, in sicer mandlji ,lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,pistacija, makadamija ali orehi Queensland ter proizvodi iz njih, razen oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
9. listna zelena in proizvodi iz nje;
10. gorčično seme in proizvodi iz njega;
11. sezamovo seme in proizvodi iz njega;
12. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO 2 , ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev;
13. volčji bob in proizvodi iz njega;
14. mehkužci in proizvodi iz njih.