TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 2018plakat

Namen vseslovenskega projekta Tradicionalni slovenski zajtrk in dneva slovenske hrane je spodbujanje lokalne samooskrbe s  kakovostno hrano iz lokalnega okolja – ter le to predstaviti  otrokom na njim razumljiv način.
Skozi načrtovane dejavnosti smo želeli realizirati zastavljeni cilj:                                   
- spodbujati otroke k zdravemu načinu življenja (spoznati pomen uživanja raznovrstne hrane ter gibanja za ohranitev ter krepitev zdravja).

V vrtcu so tekom celega tedna potekale različne dejavnosti, ki so jih na kratko opisale vzgojiteljice posamezne skupine. Nekaj foto utrinkov pa si lahko ogledate v galeriji.

SKUPINA ČEBELICE
Vse dni, ki so nas vodili k tradicionalnemu slovenskemu zajtrku, smo v skupini Čebelice preživeli ustvarjalno. Ogledovali in spoznali smo dogodivščine čebele Adele, prepevali in se gibalno izražali kot čebelice, likovno ustvarjali s pomočjo pobarvank, spoznavali sestavine slovenskega zajtrk ter okušali sladek med.
Na dan tradicionalnega slovenskega zajtrka smo jedli lokalno pridelan med, kruh, maslo, mleko ter jabolka.

SKUPINA JEŽKI
Skupina Ježki smo se na Tradicionalni slovenski zajtrk pripravljali dva tedna. Spoznavali smo pomembnost čebel in njihovo nalogo, ter nalogo čebelarja. Naučili smo se deklamacijo z naslovom Panj in si izdelali vsak svojo čebelico. Ogledali smo si postopek izdelave kruha -  od pšenice do kolača. Prav tako smo vsak dan spoznali eno žival, ki živi na kmetiji in njeno funkcijo. Med njimi je bila tudi krava, ki nam daje mleko. Kravo smo si tudi sami izdelali in se preizkusili v provizorični spretnosti molže. S pomočjo odtiskovanja kalup, pa smo si izdelali vsak svojo ovčko.

SKUPINA METULJČKI
Dneve, ki so nas vodili k tradicionalnemu slovenskemu zajtrku, smo v skupini Metuljčki preživeli ustvarjalno. Izdelovali smo čebelice iz tulcev, zaplesali ZUM ZUM PLES, se naučili pesmico Tri čebele, okrasili “eko smreko” in si pripravili skutne namaze z zelišči, lešniki in malinami.
Pri samem zajtrku smo okušali dobrote domače pridelane hrane in spoznali kako pomemben je zajtrk ter se naučili, da hrana ne zraste na policah v trgovini, ampak jo mora pridelati človek sam.

SKUPINA MEDVEDKI
- pogovori na temo: MOJ ZAJTRK, KAJ RAD JEM?, PREHRANSKA PIRAMIDA;
- delavnica: ŽIVILSKI SEMAFOR;
- priprava domačega, manj sladkega pudinga;
- program vzgoja za zdravje v vrtcih - delavnica ZD MS Moj srček (pravljična joga, otroška meditacij, sprostitev in dihalne vaje,…);
- gibalne dejavnosti na prostem in v telovadnici;
- spoznavanje sestavin Tradicionalnega slovenskega zajtrka (seznanitev z lokalnimi pridelovalci).


Dan slovenske hrane smo obeležili v petek, 16. 11. 2018.  Vse skupine sta  obiskala župan občine Cankova g. Drago Vogrinčič in čebelar g. Ljubo Bertalanič, ki nam je prinesel med in delovno upravo čebelarja.

Galerija