OKUSNE SKRIVNOSTI NAŠE AJDE – NA OBISKU EKOLOŠKE KMETIJE FLISAR-GJERGJEK

NA OBISKU EKOLOŠKE KMETIJE FLISAR GJERGJEK junij2021 3001V sklopu projekta Turistične zveze Slovenija – Moj kraj moj »chef«, smo z otroki iz skupine »Medvedki« spoznavali ajdo in prekmursko kulinariko.
Za uvodno motivacijo smo prisluhnili slovenski ljudski pesmi Po Koroškem po Kranjskem in si ogledali fotografije in posnetke o ajdi in žetvi le-te nekoč. V vrtcu smo si pripravili jabolčni zavitek z ajdovo kašo, s katerim so sodelovali v natečaju Reciklirana kuharija in bili tudi nagrajeni. Obiskali smo tudi ekološko kmetijo Flisar Gjergjek v Korovcih, kjer smo pobliže spoznali ajdo. Predstavili so nam pridelovanje ajde in prikazali »bintanje« ajdovega zrnja, Zarjina mamica pa nas je pogostila z dobrotami iz ajdove moke in kaše.

Galerija


 

OGLED SUŠILNICE IN PREDELOVALNICE SADJA – ANGELA VRATUŠA

OGLED SUŠILNICE IN PREDELOVALNICE SADJA junij2021 300419. 5. 2021 smo se otroci iz skupine »Metuljčki« odpravili na mini izlet z avtobusom. Avtobus nas je odpeljal v Krašče, kjer smo si ogledali predelovalnico in sušilnico sadja. Prijazna gospa Angela Vratuša nam je predstavila in pokazala postopek sušenja in liofiliziranja različnega sadja, zelenjave in tudi zelišč. Sami smo imeli možnost poskusiti liofilizirane banane, jabolka, paradižnike in posušena jabolka – šklojce. Ogledali smo si še sadovnjak jablan in nasad jagod. Dan je bil kljub dežju zelo zanimiv in poučen. V največje veselje pa nam je bila vožnja z avtobusom.

Galerija


 

vn


 

OBVESTILO

Spoštovani starši,

obveščamo vas, da je Vlada Republike Slovenije sprejela odločitev o podaljšanju ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19. Z novim odlokom,  je do vključno 15. januarja 2021 podaljšan trenutno veljavni Odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih (Uradni list RS, št. 204/20).

Glede na novi odlok in Sklep o začasni obliki izvajanja vzgojno-izobraževalnega dela v vzgojno- izobraževalnih zavodih (Uradni list RS, št. 181/20) se izobraževanje na daljavo izvaja tudi od 11. 1. 2021 do preklica.

Izjema so osnovne šole s prilagojenim programom in zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, ki so odprti že sedaj.

Vrtci v naslednjem tednu še naprej delujejo v zmanjšanem obsegu in zagotavljajo program za otroke, katerih starši so zaposleni in varstva ne morejo zagotoviti na drug način (kakor po sedaj veljavnem odloku). Odločitev o delovanju vrtca v zmanjšanem obsegu, sprejme župan občine na območju katere vrtec izvaja dejavnost.
S prijaznimi pozdravi

Ravnateljica:
Jolanda Maruško


 

voscilo2


 

TRAJNOSTNA ENERGIJA 2020

Skupina Metuljčki sodelujemo v nagradnem natečaju Trajnostna energija 2020. Namen natečaja je otroke ozaveščati, da z učinkovito rabo energije prihranimo naravne vire in denar. Naša skupina se je osredotočila predvsem na pomembnost ločevanja odpadkov, njihovo ponovno uporabo in recikliranje.
Na začetku smo spoznavali vrste zabojnikov za smeti in se pogovarjali zakaj je pomembno odpadke ločevati.  Škrat Matevž nam je iz bližnjega gozda prinesel veliko smeti, ki so jih ljudje odvrgli v naravo. Otroci so škratu pomagali in odpadke razvrstili v pravilni koš. Iz odpadnega materiala pa smo si izdelali tudi ropotuljice.
Ker pa smo se za nagradni natečaj želeli zelo potruditi, smo se odločili, da bomo iz odpadnega materiala izdelali ROBOTA. Otroci so sodelovali pri sestavi, podajali ideje kaj bi lahko uporabili za robotove dele telesa in ob pomoči vzgojiteljic je nastal pravi robot po imeni SKAJ.

Galerija

 

OBVESTILO O IZREDNIH RAZMERAH

OBVESTILO 30 10 2020


 

PROGRAM ZDRAVJE V VRTCU - POROČILO O IZVEDENIH AKTIVNOSTIH  ZA KREPITEV  ZDRAVJA  V  ŠOLSKEM  LETU 2019 / 2020

V šolskem letu 2019/ 2020 je vrtec pri OŠ Cankova sodeloval v programu Zdravje v vrtcu. V sklopu tega programa smo vse skupine –vrtec skupina »Čebelice«, skupina »Ježki«, skupina »Metuljčki«, skupina »Medvedki« - skozi celotno leto izvajale dejavnosti, ki so otroke spodbujale k  zdravemu načinu življenja. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj aktivnosti, ki smo jih izvedli.
ZDRAVA PREHRANA
Z otroki smo spoznavali zdravo prehrano in pomen le-te ob prehranski piramidi. Pogovarjali smo se o zdravi prehrani – zakaj se prehranjujemo, koliko obrokov je potrebno zaužiti čez dan, kakšna je kultura prehranjevanja… Ogledali smo si tudi film Ostal bom zdrav. Otroci so v vrtec prinašali sličice hrane in pijače, katere smo pravilno razvrščali in naredili prehransko piramido po sistemu semaforja. Pripravili smo si tudi zdrave sadno-mlečne napitke. Otroci v skupini v precejšnji meri zavračajo zelenjavo, zato smo poskušali preko poučnih zgodb kot so Škrat Brokolino in Zakaj je palčka Skakalčka bolel trebušček vplivati nanje in jih spodbujati k okušanju zdrave hrane. Sami smo pripravili tudi didaktično igro Spomin na tematiko. Sodelovali smo tudi pri Tradicionalnem slovenskem zajtrku. Po dogovoru s starši smo rojstne dneve otrok praznovali s sadjem in slanimi prigrizki.
GIBANJE
Z otroki smo izvajali gibalne minutke, vadbene ure z namenom razgibati celotno telo in različne mišične skupine. Otroke vključujemo v gibalne dejavnosti tudi tako, da sami prikažejo kakšno gibalno vajo. Redno opravljamo tudi sprehode v bližnjo in daljno okolico.  V sklopu Simbioze gibe smo opravili tudi pohod s starimi starši. S starši smo načrtovali tudi športni popoldan, a ga zaradi epidemije nismo mogli izpeljati. Prav tako je iz istega razloga odpadel plavalni tečaj za otroke pred vstopom v šolo. Skozi celo šolsko leto smo izvajali tudi dejavnosti v sklopu projekta Mali sonček. V sodelovanju s CKZ smo skupaj s Katjo Lebar, dipl. med.sestro izvedli delavnico MOJ SRČEK (sprostitvene vaje, čustva, pravljična joga…).
OSEBNA HIGIENA
Osebni higieni smo skrb posvečali skozi celo šolsko leto. Še posebej intenzivno pa v času pogostejših obolenj od meseca januarja naprej. Z otroki smo si ogledali film Čiste roke za zdrave otroke ogledali večkrat. Po ogledu smo se o filmu pogovarjali in se učili pravilnega umivanja rok, katerega smo vse strokovne delavke tudi redno nadzirale. Aktualna je bila tudi slikanica Ne liži te knjige!, katero smo prav tako večkrat brali, pripovedovali…Skrb pa smo obenem namenili tudi varčevanju vode in papirnatih brisač  pri samem umivanju.  Dosledno smo upoštevali preventivne ukrepe za preprečevanje nalezljivih bolezni v vrtcu – higiena rok, kašlja, redno prezračevanje prostorov, redno gibanje…
Posebno skrb smo namenili tudi higieni zob, pri čemer sta nam z lutkovno igrico o Krokiju in Belki pomagali med. sestri iz zobne ambulante.
Zaradi epidemije pa nismo izpeljali načrtovanega obiska zobne ambulante.

VARNOST V PROMETU/NA IGRIŠČU
Skozi celo šolsko leto so se otroci z neposrednim vključevanjem v promet kot pešci seznanjali in utrjevali osnovna pravila o varnem vključevanju. Spoznavali so prometne znake in oznake, na sprehodih so bili zaradi boljše opaznosti opremljeni z varnostnimi brezrokavniki. Otroci so spoznavali različne vrste prometa, različna prevozna sredstva… Pogovarjali smo se o tem na kakšne načine vse je kdo že potoval.
Obiskal nas je tudi policist, ki je otroke nagovoril in opozoril na prometno varnost.
Vključili smo se v projekt Trajnostna mobilnost v sklopu katerega smo izvedli igro beli zajček. Otroci so igro zelo dobro sprejeli in nekateri posamezniki so skoraj celo šolsko leto v vrtec od takrat prihajali peš ali s kolesom, skirojem. Žal pa s projektom zaradi epidemije nismo mogli zaključiti v tem šolskem letu.


 

Jedilnik

Avgust 2020 - vrtec