TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK - LETOS ŽE ENAJSTIČ PO VRSTI

TZS nov 2021001Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk je potekal pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!«. Navezoval se je na mednarodno leto sadja in zelenjave, ki ga je za letos razglasila Generalna skupščina Združenih narodov.
Zajtrkovali smo tudi našem v vrtcu in šoli Cankova. Postregli smo si z domačim črnim kruhom, slovenskim maslom in domačim medom. Pili smo domače kravje mleko in se posladkali z jabolkom iz lokalnega sadovnjaka.

DOBAVITELJI ŽIVIL ZA TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK :
• mleko - kmetija Kuzma Skakovci - DONACIJA
• med - Čebelarstvo Vogrinčič, Krašči
• kruh - Turistična kmetija Ferencovi, Krašči
• jabolka – Sadjarstvo Šipoš Štefan, Krašči
• maslo - Pomurske mlekarne

Donatorju in vsem ostalim dobaviteljem se iskreno zahvaljujemo.TZS nov 2021002

Skozi celo šolsko leto se trudimo slediti ciljem projekta, ki poudarja pomen samooskrbe, kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva, varovanja okolja,…

Učenci na razredni in predmetni stopnji so izvedli prvo uro kot razredno uro in se pogovarjali o pomenu lokalno pridelane hrane, rednega zajtrkovanja, zdravega življenjskega sloga,…

Otroci so se o vsebinah projekta pogovarjali tudi v vrtcu, tako vsebinsko kot praktično. Priprava smutijev, različnih čajev,…

Skupina učencev 9. r je pri kuharskem krožku pripravila odlično ajdovo zlevanko in mafine z medom.
Zavedamo se in to zavest želimo prenesti tudi na naše najmlajše, da bodo redno zajtrkovali, saj zajtrk poskrbi za jutranjo energijo, ki jo še posebej otroci in mladostniki potrebujejo za lažje sledenje učnemu procesu.

 


 

DAN SLOVENSKE HRANE IN TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK (TSZ)TSZ

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Tudi letos bomo na tretji petek v novembru, 19. 11. 2021, obeležili Dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), za katerega je leta 2011 dala pobudo Čebelarska zveza Slovenije, ko se je projekt tudi prvič izvedel na vseslovenski ravni.

 V projekt Tradicionalni slovenski zajtrk so vključeni slovenski vrtci, osnovne šole, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter druge institucije oz. javni zavodi.

 Letos že enajstič po vrsti

 Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk bo že enajsti po vrsti in bo potekal pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!«. Navezoval se bo namreč na mednarodno leto sadja in zelenjave, ki ga je za letos razglasila Generalna skupščina Združenih narodov.
Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in jabolko ali drugo sadje slovenskega porekla. Prepoznavanje v Sloveniji pridelanih in predelanih kakovostnih proizvodov omogočajo sheme kakovosti Ekološka pridelava, Izbrana kakovost – Slovenija in Integrirana pridelava, s katero se ponašajo kmetijski pridelki oziroma živila, ki so bila pridelana na ekološki način ali s posebnimi lastnostmi kot so sestava, okolju prijazno pridelava, kakovost surovin, dobrobit živali, način krmljenja, dolžina transportnih poti, predelava, hitrost predelave surovin.

 Glavni namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je, da že najmlajši spoznajo pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja. Prav tako je eden ciljev poudarjanje pomena zajtrka za zdravo in uravnoteženo prehrano. Ljudje ki redno zajtrkujejo imajo boljše prehranske navade, saj v svojo prehrano vnesejo več prehranskih vlaknin, manj nasičenih maščob in lažje vzdržujejo primerno telesno težo. Vsakodnevni zajtrk poskrbi tudi za jutranjo energijo, ki jo še posebej otroci in mladostniki potrebujejo za lažje sledenje učnemu procesu


 

OBVESTILO ZA STARŠE

Obveščamo vas, da je Vlada Republike Slovenije izdala Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 ( Ur.l. 177, 11.11.2021 ) .

Starši oz. skrbniki prejmete s strani razrednikov na e naslove potrebne informacije.

Ostanimo zdravi

Ravnateljica:
Jolanda Maruško


 

Obvestilo za starše:

Povabilo na posvet DIGITALNE PRAVICE OTROK

26. oktobra, ob 12. uri, bo potekal strokovni posvet o digitalnih pravicah otrok.

Tema meseca so digitalne državljanske, politične, kulturne, ekonomske in socialne pravice mladih v Sloveniji.Posvet boste lahko v živo spremljali na portalu Arnes Video na naslednji povezavi.

Na posvetu bodo sodelovali dr. Jelena Burnik, vodja mednarodnega sodelovanja in nadzora pri Informacijskem pooblaščencu, Pika Šarf, raziskovalka na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani in dr. Jože Ruparčič, namestnik varuha človekovih pravic.

Arnes


 

PLAVALNI TEČAJ ZA 1. IN 2. RAZREDE

PLACALNI TEČAJ okt 2021010Od 11.10 - 15.10.2021 smo za učence 1. in 2. razredov organizirali plavalni tečaj v Termah Radenci. Učenci in učenke so se prilagajali na vodo, učili plavati in skakati v vodo. Kako lepo smo se imeli si oglejte v galeriji.

 

 

 

Vid Ismajlovič