8. APRIL – SVETOVNI DAN ROMOV

Kedvešne pejtauškja te pejtauškinji!

Dragi prijatelji in prijateljice!

dan romov apr 2016 001Romi po svetu 8. aprila, na obletnico prvega svetovnega kongresa Romov v Londonu leta 1971, praznujejo svetovni dan. Takrat so bile sprejete pomembne odločitve za prihodnost romskega naroda. Sprejeta je bila romska zastava in romska himna DŽELEM, DŽELEM.
V Evropi živi okrog 12 milionov Romov, neuradno pa bi naj ta številka bila enkrat večja. V Sloveniji nas je okrog 10 tisoč , od tega v Prekmurju okrog 3 tisoč.
Romi smo velikokrat odrinjeni na rob družbe, predvsem zaradi raznih predsodkov večinskega prebivalstva, veliko prispevajo takemu stanju tudi mediji, ki mnogokrat s svojim nekorektnim poročanjem dodatno razpihujejo sovraštvo. Vendar pa je potrebno povedati, da tudi sami Romi prispevamo svoj delež takemu stanju, kajti moramo sami storiti več za svoj boljši jutri. Predvsem na področju šolstva, kjer romski otroci še vedno težko končujejo srednje šole, zelo malo pa je takih, ki se odločajo za študij. Mladi Romi niso motivirani za šolanje, kajti težko je dobiti službo v Sloveniji, zato je poglavitni cilj Avstrija, kjer je zaposlenih veliko prekmurskih Romov in tudi njihovi otroci vidijo svojo prihodnost v delu v tej sosednji državi.
V Pomurju je vključenost otrok v vrtce veliko večja kot v ostalih delih Slovenije. To je zelo pozitivno, kajti otroci že v predšolskem času pridobijo znanja, ki so jim kasneje v veliko pomoč. Danes večina romskih otrok doma govori slovenski jezik, zato je vstop v vrtce in šole veliko lažji. Mnogi pravijo, da je to slabo za ohranjanje romskega jezika in kulture, po drugi strani pa se otroci veliko lažje učijo, če že v ranem otroštvu obvladajo slovenščino.
V osnovnih šolah pomagajo romskim otrokom sami učitelji z dodatnimi romskimi urami, romski pomočniki v okviru projekta ter zaposleni preko javnih del. S tega vidika smo lahko zadovoljni, vendar velikokrat primanjkuje vzpodbuda staršev in domačega okolja. Romski učenci se ne smemo zadovoljiti s končano devetletko, ampak nam mora biti cilj čim višja izobrazba, saj se bomo na ta način lažje vključevali v družbo, družba pa nas bo tudi lažje sprejeli. Romi, ki obiskujemo in delamo na OŠ Cankova, smo lahko zelo zadovoljni z odnosom do nas in naša šola je lahko primer dobre prakse sožitja dveh kultur.

Galerija


Obiskovalci

Na strani je 1031 gostov in ni članov .