VPIS V 1. RAZRED

Vpis v 1. razred po Zakonu o osnovni šoli (UL RS, št.81/2006, 102/2007, 87/2011, 40/2012, 63/2013, 46/2016) poteka vsako leto v mesecu februarju za naslednje šolsko leto. Starši morajo vpisati otroke, ki bodo v koledarskem letu, v katerem bodo začeli obiskovati šolo, dopolnili 6 let.

ŠOLSKI OKOLIŠ

Starši vpisujejo otroka v 1. razred glede na šolski okoliš, v katerem otrok stalno ali začasno prebiva. To je njihova pravica, šola v tem okolišu, je dolžna otroka vpisati. V drugo osnovno šolo lahko starši vpišete otroka, če le-ta šola s tem soglaša.
Seznam otrok iz šolskega okoliša, ki jih je šola dolžna vpisati v 1. razred, šola pridobi iz evidence šoloobveznih otrok, ki jo vodi MIZŠ. Ministrstvo pridobi podatke o šoloobveznih otrocih iz registra stalnega prebivalstva in razvida začasnega prebivališča.

PREPIS NA DRUGO OSNOVNO ŠOLO

V skladu z 48. členom Zakon o osnovni šoli in 6. členom Uredbe o merilih za oblikovanje javne mreže osnovnih šol lahko starši vpišete otroka v prvi razred v šolo izven šolskega okoliša, v katerem prebivate, če šola, v katero ga želite vpisati, s tem soglaša. Vlogo za soglasje k prepisu rešuje zaprošena šola. Zaprošena šola namreč ni dolžna ugoditi vlogi staršev, če bi bila s tem kršena primarna pravica drugih staršev, da vpišejo otroka v šolo v svojem okolišu in če prepis nima za posledico oblikovanja dodatnih oddelkov oziroma zmanjšanja števila oddelkov na primarni šoli.
Če ne stanujete v našem šolskem okolišu, pa želite, da otrok obiskuje našo šolo, morate najprej vpisati otroka na šolo v primarnem šolskem okolišu, kamor spadate, nato pa pri nas podate pisno Vlogo za prepis v 1. razred, v kateri navedete vzroke za vašo odločitev.
V primeru, da otrok spada v naš šolski okoliš in ga starši želite vpisati na drugo šolo, v drugem šolskem okolišu, je postopek enak. Najprej vpišete otroka na naši šoli, na izbrani šoli podate pisno Vlogo za prepis v 1. razred, v kateri navedite razloge za prešolanje.

ODLOŽITEV ŠOLANJA ZA ENO LETO

V skladu s 45. členom Zakon o osnovni šoli se lahko otroku na predlog staršev, zdravstvene službe ali na podlagi odločbe o usmeritvi odloži začetek šolanja za eno leto, če se ugotovi, da otrok ni pripravljen za vstop v šolo.
Starši, ki želite, da se otroku odloži šolanje za eno leto, morate otroka najprej vpisati v 1. razred in podati Vlogo za odložitev šolanja, v kateri navedete razloge za odložitev začetka šolanja. Če je otrok že obravnavan v zunanjih ustanovah pri psihologu, logopedu oz. pri drugih strokovnih službah ali je usmerjen kot otrok s posebnimi potrebami, prosimo, da nas o tem obvestite oziroma priložite ustrezne dokumente.
Pripravljenost otroka za vstop v šolo ugotavlja komisija, ki jo imenuje ravnatelj. Komisijo sestavljajo šolski zdravnik, šolski svetovalni delavec ter vzgojitelj. Ugotavljanje pripravljenosti otroka za vstop v šolo je obvezno, če starši sami predlagajo odložitev šolanja, ker menijo, da njihov otrok še ni pripravljen za šolo, oz. če odložitev šolanja predlaga zdravstvena služba. Komisiji so v pomoč strokovna poročila s strani strokovnjakov, pri katerih je otrok obravnavan in so lahko priloga vloge. O odložitvi začetka šolanja odloči ravnatelj na podlagi sklepa komisije.

ZDRAVNIŠKI PREGLED

Pred vstopom v osnovno šolo boste starši za otroka prejeli pisno vabilo na zdravniški pregled. Sistematske zdravniške preglede za učence OŠ Cankova opravlja šolska zdravnica dr. Mira Misleta Terner, ambulanta za otroke in šolarje ŽIVŽAV d.o.o., Kocljeva 10, Murska Sobota.

POSTOPEK VPISA

Starši, ki spadate v šolski okoliš OŠ Cankova boste v februarju po pošti dobili vabilo na vpis. Vpis poteka v prostorih OŠ Cankova in ga opravi šolska svetovalna delavka, ki preveri vse podatke in izpolni Vpisni list. V kolikor so kakšne posebnosti (prepis na drugo šolo, odlog šolanja), starši predložite ustrezno dokumentacijo.
Šola staršem otrok, vpisanih v 1. razred izda potrdilo o šolanju ali odločbo o odložitvi šolanja najmanj tri mesece pred začetkom pouka.

PREPIS MED ŠOLSKIM LETOM

V skladu z 48. členom Zakon o osnovni šoli lahko učenec med šolanjem prestopi na drugo osnovno šolo, če ta šola s tem soglaša. Če se učenec med šolanjem preseli v šolski okoliš druge osnovne šole, ima pravico dokončati šolanje na šoli, v katero je vpisan. Če učenec želi prestopiti iz zasebne šole v javno šolo, ga je javna šola v šolskem okolišu, v katerem učenec stalno prebiva, dolžna sprejeti.

VKLJUČITEV ŠOLOOBVEZNIH OTROK S TUJIMI LISTINAMI

V skladu z 44. členom Zakon o osnovni šoli v primeru vpisa oziroma vključitve šoloobveznih otrok s tujimi listinami o izobraževanju v osnovnošolsko izobraževanje v Republiki Sloveniji, osnovna šola na podlagi dokazil ugotovi, v kateri razred se bo otrok vključil. Pri tem šola upošteva predložena dokazila o predhodnem izobraževanju in starost otroka. Šola pri vključitvi otroka lahko upošteva tudi njegovo poznavanje slovenskega jezika. Šola učencu ob vpisu oziroma vključitvi izda potrdilo o šolanju.

VEČ INFORMACIJ

Za več informacij glede vpisa v 1. razred, prepisa in odložitve šolanja se lahko obrnete na predagoginjo Silvestro Gomboc.

Telefon: 02/ 540 91 42

e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. 

 

 

Obiskovalci

Na strani je 2041 gostov in ni članov .